Szép karácsonyi képeslapok akkor és most


Szép karácsonyi képeslapok akkor és most

Amikor szép karácsonyi képeslapra gondolunk, szinte mindenkinek más jut az eszébe. A nagyanyáinknak valamilyen antik képeslap, valamilyen egyházi témájú lap vagy egy gyönyörű karácsonyi táj, míg a fiatalabbak egy letisztultabb, modernebb lapot tartanak szépnek. A szépség relatív, hát még ha belegondolnunk, hogy amikor a karácsonyi képeslapok először megjelentek, akkor mit tartottak szépnek az emberek. Természetesen szépségből a 2022-es évben lesz hiány a karácsonyi képeslapok tekintetében.

A kínálat idén is széles, és a vallásos, illetve téli tájat ábrázoló képeslapok és üdvözlőlapok végtelen palettája mellett, a modern, különleges képeslapok is bőséges kínálattal képviseltetik magukat. Mielőtt azonban rátérnénk, az idei trendekre, és hogy most milyen is egy szép karácsonyi képeslap, érdemes egy kicsit visszatekintetnünk a múltba, és utána járni, hogy milyen karácsonyi üdvözlőlapokat és képeslapokat tartottak szépnek az emberek régen, és milyen is volt az első karácsonyi képeslap.

Mi számított szép karácsonyi képeslapnak régen?


Az első karácsonyi képeslap Angliában, Sir Henry Cole megrendelésére készült el 1843-ban, amit J. C. Horsley illusztrált. Talán sokak számára lesz meglepő, de az első karácsonyi képeslapon nem hagyományos karácsonyi vagy vallási kép volt látható. A képeslap három részre volt osztva, középen egy család három generációja szerepelt, akik épp koccintanak, a címzettre emelve a poharukat. A képeslap két oldalán egy-egy jó cselekedetre buzdító jelent volt látható, az egyiken ruhát, a másikon ételt oszt valaki a szegényeknek. Összesen 1000 darab ilyen lap készült, és 1 schillingért árusították.

A következő években nagyon népszerűvé vált a karácsonyi képeslapküldés, ám még ekkor karácsonyi tájakat festettek a képeslapokra, hanem a tavasz közeledtét jelző virágok, tündérek és egyéb színes ábrák jelentek meg rajtuk, de nem volt ritka a gyerekeket és állatokat ábrázoló humoros és szentimentális képek megjelenése sem. Talán ma már nem találnánk őket szépnek, de régen ilyen lapok kerültek szétküldésre, és mindenki örült, ha kapott ilyet. Az elmúlt több mint 150 évben persze folyamatosan változott a képeslapok témája, az 1900-as évek közepén megjelentek a téli és vallási témájú lapok is.

karácsonyi képeslapok

Szép karácsonyi képeslap napjainkban

Hogy mi számít szépnek, az napjainkban is relatív, ugyanakkor a szép karácsonyi képeslap jelzőt a jelenleg a csodálatos téli tájat vagy meghitt karácsonyi témát ábrázoló lapok kapják. A nyomdai technológiák fejlődésével számtalan lehetőség kínálkozik a nyomdák számára a képeslapok terén. Míg régen a képeslapokat festőművészek és illusztrátorok tervezték meg, és festményeket, rajzokat ábrázoltak a lapok, addig ma már a fényképes lapok vették át az uralmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy manapság ne lennének rajzolt, festett képeslapok.

Ha a régi képeslapok részesítjük előnyben, akkor antik lapokat is találhatunk a kínálatban, bár ezek lényegesen drágábbak, mint a mai modern képeslapok. Természetesen a hagyományos lapokon túl is találunk bőven választási lehetőséget. A nyomdai technológiák lehetővé teszik, hogy a lapok akár karácsonyfa, harang vagy csillag alakúak legyenek, különböző papírból vagy díszítéssel készüljenek, klasszikus vagy modern megjelenést kapjanak.

Fényképes képeslapok

A képeslapok esetében nem mehetünk el a fényképes képeslapok mellett, hiszen karácsonykor ezek meglehetősen népszerűnek számítanak. A papírboltok, posták, hipermarketek kínálata szinte végtelen, mindenki találhat olyan tájat, jelenetet ábrázoló lapot, amit szépnek fog tartani. Emellett azonban a fényképes képeslapok kedvelőinek sem kell lemondani az egyediségről. Aki sokat fotóz, esetleg karácsonykor külön fotózásra megy a családdal, azok az így készült képekből saját lapot is tudnak készíttetni.

A digitális nyomtatás lehetővé teszik a nyomdák számára, hogy ezt az igényt is kielégítsék. A lapokat megtervezhetjük ki is, hiszen számos ingyenes online program létezik már erre, de a nyomdák is vállalnak tervezést, hogy valóban egyedi és szép karácsonyi képeslap születhessen meg.

Mitől lesz szép egy karácsonyi képeslap, avagy az egyedi tervezésű képeslapokról


Amikor képeslap tervezésről van szó, akkor nemcsak arra kérdez rá a nyomda, hogy milyen kép kerüljön fel a lapra. Nem, számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, a fényképes lapok csak az egyik ilyen megoldást képviselik. Kiválaszthatjuk a lapok papírtípusát, a felirat szövegének színét, betűtípusát, sőt, magát a szöveget is, de a díszítés terén is számos lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Ahhoz sem kell ragaszkodunk, hogy alap négyszögletes legyen, hiszen már lehetőség van a négyzetes, kör, harang, karácsonyfa és csillag alakú lapok legyártására is. Ha nem találunk olyan képeslapot, amit igazán szépnek találunk, akkor az egyedi tervezés egy jó lehetőség, mellyel elsősorban cégek és vállalkozások szoktak élni, de magánszemélyek körében is van rá példa. Ha szép karácsonyi képeslapot akarunk küldeni, akkor ne vegyük meg az első lapot, amit meglátunk a boltok polcain, keressük meg azokat, melyek igazán szívhez szólóak lesznek azok számára, akik majd megkapják.
karácsonyi képeslapok

Vissza a Termékekhez


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Minden jog fenntartva.