Megszűnnek a karácsonyi képeslapok a Facebook miatt?!


Megszűnnek a karácsonyi képeslapok a Facebook miatt?!

Felgyorsult világunkban minden a gyorsaságról szól. A technikai fejlődéseknek köszönhetően már nem csak az eszközeink de a hétköznapi szokásaink is megváltoztak az elmúlt években. Egy születésnapi vagy karácsonyi köszöntő helyett is hajlamosak vagyunk egy-egy poénos felirattal, Facebook üzenőfali bejegyzéssel gratulálni vagy kellemes ünnepeket kívánni. Így egy szintre téve e meghitt és fontos ünnepet olyan többi Facebook bejegyzéssel, ami arról árulkodik, hogy éppen hol nyaraltunk, mit vacsoráztunk vagy mennyivel vesztett este a kedvenc focicsapatunk. De ugyanitt szokás megosztani kedvenc számainkat, politikai nézeteinket és kutyás-macskás vicces videókat is. A sok felesleges és mások számára érdektelen információhalmaz között pedig csak egy kis jelentéktelen szösszenetként árválkodik és olvad be a többi bejegyzésbe a karácsonyi üdvözletünk.

A karácsonyi képeslapok története

Az első képeslapot még az Osztrák-Magyar-Monarchia idején, az 1869-es év derekán kerültek forgalomba és még 10 év sem kellett hozzá, hogy Párizsban bejelentsék és hivatalos postai küldeményként elismerjék az első "levelezési lapokat". Európában kezdetben üdvözlőlapokként és köszöntő kártyákként és névjegykártyaként szolgáltak, később pedig megjelentek a különböző ünnepekre és alkalmakra készült egyedi képeslapok is. Az első karácsonyi képeslapok elkészítését is valahol az az 1900-as évek elejére és az 1800-as évek végére datálják Magyarországon.

A képeslapok készítésének történelme elég viharos volt és nem mindig volt ilyen szabad piac hazánkban sem, ahol bárki piacra dobhatott volna akár csak egy művészi képet vagy humoros grafikát, esetleg egy tájképet tartalmazó vagy karácsonyi képeslapot. A rendszerváltás óta azonban újra beköszöntött a szabad piac korszaka és azóta virágzik Magyarországon is a papír alapú köszöntés.

A néha groteszk, máskor modern, stílusos és meghitt karácsonyi képeslapok sok millió embert tettek már boldoggá, ám az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat a postai küldemények száma a karácsonyi időszakokban. Foghatjuk a postai sorok hosszaságára vagy az emberek egymás iránti elhidegedésére is, de kétségtelen, hogy nagy szerepe van ebben a legnagyobb közösségi portálnak, a Facebook-nak is.

Miért nem küldünk már karácsonyi képeslapokat?

Kezdetben, az internet elterjedésével a papír alapú üdvözlőlapokat, karácsonyi kártyákat felváltották az e-mailek, majd az online, virtuális képeslapok. Majd ivővel Magyarországon is teret hódítottak a közösségi portálok (iwiw, MyVIP, MySpace, Facebook, Istagram stb.), melyek a végső döfést is rámérték a kézzel írott karácsonyi üdvözletekre. Az emberek ellustultak és inkább 2 perc alatt csak bepötyögnek vagy máshonnan átmásolnak valami idézetet és egy ugrálós, vicces Télapó kíséretében osszák meg mindenkivel a jókívánságaikat, egy kalap alá véve a munkatársakat, rokonokat, szülőket, gyerekeket, a szomszédot vagy a gyerek osztálytársának szüleit, esetleg tanárait... ismerőst-ismeretlent.

Megszűnnek a karácsonyi képeslapok a Facebook miatt?!

Rossz tendencia az ilyen hozzáállás. A közeli hozzátartozóink biztosan nagy örömmel fogadnák ha végre valaki venné a fáradtságot és egy kézzel írott, stílusos karácsonyi képeslappal lepné meg őket amit kitehet a karácsonyfa alá és boldogan mutogathatja körbe ismerőseinek. Hozzuk vissza ezt a régi szép hagyományt, amikor még tudtunk figyelmesek lenni és néhány percnél többet is rááldozni szeretteinkre egy személytelen Facebook megosztásnál. Lepjük meg idén karácsonykor rokonainkat, közeli ismerőseinket és barátainkat egy-egy gyönyörű, kézzel írott, egyedi karácsonyi képeslappal és tegyük szebbé az ünnepeiket azzal, hogy így jelezzük, ők többet jelentenek nekünk mint a többi ember.

Hozzászólás hozzáadása
Név:
Hozzászólás címe:
Hozzászólás:

Vissza a Termékekhez


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Minden jog fenntartva.