Hogyan készülnek a karácsonyi képeslapok?


Hogyan készülnek a karácsonyi képeslapok?


karácsonyi képeslapok

Száz évvel ezelőtt inkább kézzel írott karácsonyi képeslapok voltak. Ma már azonban gyakoribb, hogy karácsony alkalmából nyomtatott formában köszöntjük ismerőseiket, valamint üzletfeleinket. Egyrészről azért, mert nagy példányszám esetén jóval kényelmesebb a gépre bízni az üdvözletek készíté sét, mint kézzel megírni a képeslapokat. Másrészről a modern technika használata sokkal több lehetőséget kínál a hagyományos képeslap készítéshez képest.



Digitálisan – Változatosan

Napjainkra a technika fejlődésének köszönhetően számos nyomtatási eljárás közül lehet választani. Mégis legelterjedtebbnek a digitális nyomtatás számít, hiszen ennek segítségével gyakorlatilag bármilyen, számítógépen megtervezett képeslapot megvalósíthatunk.
A digitális nyomda teljes rendszere a számítógéphez kapcsolódik. Az eljárás során a gép elektronikus úton viszi fel a festéket a papírra. Mivel az egész művelet számítógépen keresztül történik, ezért a digitális nyomda – a hagyományos ofszet eljáráshoz képest – jóval több betűtípust képes megjeleníteni a karácsonyi üdvözleten. Az eljárás további előnye, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet testreszabni képeslapokat.
Amennyiben a megrendelőnk az üdvözletet többféle betűtípussal, vagy akár többféle színben szeretné kinyomtatni, akkor rendszerint a digitális nyomtatás mellett döntünk. Bármelyik másik eljárással ugyanis hosszabb ideig tartana, így drágább is lenne elvégezni a testreszabott képeslapok készítését.

Nyomtatási technológia


Dombornyomással – Egyedien

Habár a digitális nyomtatás költséghatékony és rugalmas eljárás, nem lehet vele egyedi karácsonyi képeslapokat készíteni. Ellenben egy dombornyomott üdvözlet küldése igazán exkluzív meglepetés lehet.
Amikor ügyfelünk olyan képeslapot szeretne, amely a papír síkjából kiemelkedő grafikát tartalmaz, akkor többféle technológia közül választhatunk
Legegyszerűbb megoldás a dombornyomás, amely már évszázadok óta ismert a képeslapok készítésénél. Itt egy előre kialakított nyomóforma segítségével gyakorolunk nyomást a papírra, így elérve a karácsonyi képeslap sajátos mintázatát.
Amennyiben a megrendelő arany képeslapot szeretne, akkor rendszerint a hő hatására történő nyomtatással készítjük el az ünnepi üdvözletet. Ahol magát a nyomóformát mintegy 130 fokra hevítjük, majd egy fólián keresztül sütjük rá a kért szöveget, illetve grafikát a képeslapra.
Azoknál az üdvözleteknél, ahol a fény törése adja a termék egyediségét, a könnyített dombornyomást alkalmazzunk. Ez utóbbi eljárást a hőhatású nyomtatás és a dombornyomás kombinációjának tekinthetjük. Érdemes megemlítenünk a termográfiát is, ahol a képeslap felületét speciális porral behintjük, majd a készülő karácsonyi üdvözletet mintegy 500 fokra hevítve érjük el a kívánt hatást, vagyis a papír síkjából kiemelkedő szöveget, illetve grafikát.


Kivágással – Ötletesen

Mostanában sok ügyfelünk szokott kivágással készült karácsonyi képeslapot rendelni, amely kreatív jókívánság emlékezetes ajándék lehet.
A kivágásnak köszönhetően bármilyen formájú minta vagy forma kiszabható a képeslapból. Amennyiben ügyfelünk kivágott képeslapot szeretne, akkor – a forma összetettségétől függően – hagyományos, vagy digitális kivágást alkalmazunk. Jellemzően az előbbi technikát az egyszerűbb (pl. harang, fenyőfa) és könnyebben elkészíthető alakzatok esetén használjuk, mert az eljáráshoz, előre elkészített vágóformák szükségesek. Amennyiben összetettebb formát (pl. egy feldíszített karácsonyfát) akarunk a papírból kivágni, akkor a digitális kivágással szoktunk dolgozni. Mivel itt nincsen szükség nyomóformára, így sokkal kevesebb anyagköltség árán valósulhat meg a képeslap kivitelezése, sőt maga a kivitelezés is gyorsabban megy.


Melyiket válasszuk?

Ahogyan láthattuk, a karácsonyi képeslap készítés során a lehetőségeinknek lényegében csak a fantáziánk, valamint– természetesen – a költségvetésünk szab határt. Mindenekelőtt tehát gondoljuk végig, hogy milyen képeslapot szeretnénk, hiszen az üdvözlet kinézete alapvetően fogja meghatározni a készítés során alkalmazott nyomtatási eljárást.

Hozzászólás hozzáadása
Név:
Hozzászólás címe:
Hozzászólás:

Vissza a Termékekhez


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Minden jog fenntartva.