A régi idők képeslapjainak különös varázsa


A régi idők képeslapjainak különös varázsa

A mai szemmel furcsa érzés tölt el, ha végig nézzük a régi idők üdvözlő lapjait. Ezek a képeslapok akár több mint százévesek is lehetnek, így csak úgy már nem lehet beléjük botlani. Manapság leginkább csak fanatikus gyűjtőknél bukkanhatunk ilyen különleges, antik darabokra.

A világ első képeslapjai

Az 1970-es évek elején indult be a képeslapkiadás piaca. Ebben az időben azonban még csak életképek díszítették ezeket a lapokat, elrendezése szempontjából a kép mellett volt hagyva egy kis üres sáv, ahova pár soros személyes üzenetet tudtak írni az emberek. A másik oldalon szerepelt a címzett és a feladó lakcíme.

Ezután az 1904-es évben a Nemzetközi Posta Unió úgy látta, hogy ekkora hely felesleges a címzett és a feladó feltüntetésére, ezért megosztották a képeslapot. Egy évre rá, már több ország is bevezette a megosztott lapú képeslapokat. Ennek köszönhetően a kép teljesen ki tudta tölteni az egész oldalt, másik felére írhattak üdvözlő üzenetet. Címzésre pedig elég volt az első oldal egyik fele.
Ezeken a retro képeslapokon általában minden megtalálható volt, ami az életben előfordult. Például van olyan képeslap, ami egy kukacos almát ábrázol, vagy éppen egy cseppet sem kellemes foghúzást, esetleg egy piaci jelenetet.

A városról szóló képeslapokat ebben az időben egyáltalán nem tartották még fontosnak. Így még a legnagyobb gyűjtőknél is csak 1-2 darab olyan képeslap van, ami egy ismertebb, nagyobb város régi képét ábrázolja.


A régi idők képeslapjainak különös varázsa

Ünnepi képeslapok

Az ünnepekor mindenféle olyan dologgal volt díszítve a képeslap, mely az ünnepre jellemző. Karácsonykor leginkább a hagyományos szaloncukor, fenyőfaág, feldíszített karácsonyfa vagy a boldog, korcsolyázó kisgyerekek szerepeltek. Az emberek szerették képeslapokkal is jelképezni a karácsony örömét! Ebben az időkben még nem telefonon vagy az interneten köszöntötték az emberek a szeretteiket. Teljesen természetes volt az, hogy ünnepekor díszes képeslapokat küldtek egymásnak a családtagok.

Szilveszterkor a szokásos szerencséthozó motívumok kerültek elő, mint például az újévi kismalac, a szerencse patkó, a négylevelű lóhere. Akkoriban sűrűn a gombát is rátették a képeslapra, ez is szerencsehozó szimbólumnak számított.Húsvétkor pedig a szokásos barkacsokor, hímes tojások, húsvéti nyúl és a hagyományos locsolkodó jelenetek kerültek fel a díszes képeslapokra.

A kisgyerekek legtöbbje ebben az időben kezdte el gyűjteni az akkori idő képeslapjait, ennek köszönhető, hogy jó pár darab megmaradt a mai időkre is. Az idő múlásával egyre modernebbek lettek ezek a képeslapok, egyre több féléből lehetett választani, megjelentek a gyerekek legnagyobb kedvencei a mesefigurát ábrázolók is, melyeket nagy izgalommal cserélgették egymás között.

A régi típusú képeslapok jóval drágábbak voltak, mint a tömeggyártás után kapható ugyanarra a sémára épült üdvözlő kártyák. Ám a képeslapok a mai modern világba egyre jobban háttérbe kerülnek és ritkaságnak számítanak, ha valaki egy valódi, kézzel fogható papír képeslappal köszönti szeretteit és nem egy egyszerű interneten elérhető online változattal. Pedig a régi képeslapok sokkal személyesebbek, szeretetteljesebbek voltak és biztos vagyok benne, hogy sok ember örülne, ha újra divat lennének a postán küldözgetett képeslapok

Hozzászólás hozzáadása
Név:
Hozzászólás címe:
Hozzászólás:

Vissza a Termékekhez


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Minden jog fenntartva.