A karácsonyi képeslap küldés hagyományáról


A karácsonyi képeslap küldés hagyományáról

A karácsonyi képeslap küldés még része az ünnepi készülődésnek napjainkban is. Annak ellenére, hogy a legtöbben csak egy GIF, egy poszt vagy egy közösségi médiás üzenet formájában kívánnak kellemes ünnepeket az ismerőseiknek, rokonaiknak, barátaiknak, még mindig rengetegen vannak, akik egy szép karácsonyi képeslap segítségével adják át a jókívánságaikat karácsonykor. A karácsonyi lapküldés hagyománya régre, több mint 150 évvel korábbra nyúlik vissza. Persze akkor még egészen máshogy néztek ki karácsonyi üdvözlőlapok, mint napjainkban.

Mivel akkoriban a levélküldés volt az egyetlen módja annak, hogy a távol lakó rokonoknak átadjuk a jókívánságainkat karácsonykor, így a képeslapküldés hamar népszerűvé vált. Amerikában nehezebben honosodott meg ez a hagyomány, mint Angliában. Az első karácsonyi képeslap is az Egyesült Királysághoz kötődik, majd innen terjedt el ez a szokás szerte Európában. De honnan is indult el ez a hagyomány, milyenek voltak az első karácsonyi lapok, és hogyan lett népszerű Magyarországon is?

karácsonyi képeslapokat

Hogyan kezdődött a karácsonyi képeslap küldés?


A képeslapküldés az 1840-es években kezdett teret hódítani Angliában. Kezdetben csak a gazdagok kiváltsága volt a feladvány és csomagküldés, de a képeslapok olcsó lehetőséget biztosítottak a levélküldésre a szegényebb rétegeknek is. Az első karácsonyi képeslap 1943-ban látott napvilágot Sir Henry Colenak köszönhetően, aki megkérte illusztrátor barátját, J. C. Horsley-t, hogy készítse el az első ilye karácsonyi lapot. Ezen a lapon még nem a mára népszerűvé vált téli vagy vallási képek jelentek meg. Az első képeslapon egy három részre osztott kép volt, ahol középen egy család három generációja, a két szélén pedig jó cselekedeteket ábrázoló jelent volt látható. Ebből a lapból 1000 példány készült el, és 1 schillinget kértek darabjáért.

A következő években aztán nagyon elterjedtek ezek a lapok Angliában, főleg tavaszi virágok, tündérek, állatok és gyerekek szerepeltek a lapokon. A nyomda ipar fejlődésének köszönhetően a karácsonyi képeslapokat 1860-ban már nagy mennyiségben gyártották. Az Egyesült Államokba az 1840-es évek végén jelentek meg az első képeslapok, ám annyira drágák voltak, hogy az emberek nem tudták megfizetni, ezért nem is lett annyira népszerű szokás. Az áttörést 1873 karácsonya hozta meg, amikor a Prang és Mayer nyomdász cég szélesebb körben kezdett el karácsonyi üdvözlőlapokat gyártani. Annyira népszerűek lettek ezek a lapok, hogy hamarosan olcsó utánzatok is megjelentek, így a szegényebb rétegek is meg tudták fizetni.

Magyarországon az 1880-es években kezdett elterjedni a képeslapküldés hagyománya. Kezdetben osztrák és német kiadók importálták hazánkba a képeslapokat, ám 1896-ban, a millennium évében Magyarországon is megkezdődött a magyar képeslapkiadás. A 20. században a képeslapok készítése és árusítása jövedelmező üzletág volt.

Karácsonyi képeslap küldés az internet árnyékában

Az internet fejlődésével természetesen a képeslap küldés szép hagyománya lassan háttérbe szorult, viszont azt nem lehet elmondani, hogy meg is szűnt volna. Még mindig rengetegen vannak, akik karácsonyi képeslapot küldenek szét az ünnepek közeledtével. Persze az internet azért jócskán visszavetette a karácsonyi képeslap küldés népszerűségét. Az 1990-es évek végég a képeslap küldésnek nagy hagyományai voltak, ahogyan a képeslapok gyűjtésének is. Még mindig bőven akad a boltok kínálatában karácsony képeslap a decemberi időszakban, ám a legtöbben már inkább elektronikusan küldenek jókívánságokat karácsonykor.

Jelenleg inkább az jellemző, hogy karácsony napján az emberek a közösségi médiás oldalukra kitesznek egy karácsonyi vagy családi képet, egy általános jókívánságot, akik pedig közelebb állnak hozzánk, azok SMS, Viber vagy Messenger üzenet formájában kapnak egy fokkal személyesebb üzenetet, képet vagy GIF-et. Ezzel természetesen nincs semmi baj, hiszen miért ne használjuk ki az internet nyújtotta lehetőségeket, ugyanakkor a karácsonyi képeslap küldés még mindig személyesebb, mint egy elektronikus üzenet.

Az sem ritka manapság, hogy a karácsonyi ajándékokat kíséri egy képeslap vagy üdvözlőlap, amikor ajándékozunk, vagy karácsonyi csomagot küldünk valakinek.

karácsonyi képeslapokat

Kik küldenek még ma is karácsonyi képeslapokat

Ha megnézzük a karácsony képeslap kínálatot, akkor egy meglehetősen széles termékpalettával találkozunk, nem is beszélve az egyedi lapkészítés lehetőségének sokféleségéről. Érdekes kérdés, hogyha ekkora a kínálat, akkor kik ennek a felvevőpiaca, ha a képeslapküldés már nem annyira elterjedt szokás, mint régebben? Nos, az idősebb generáció körében még mindig nagy hagyománya van a képeslapküldésnek, de a kisgyerekes családok is gyakran küldenek szét lapokat idős szeretteiknek, rokonaiknak.

Talán meglepő, de a cégek és vállalkozások körében is nagyon népszerű a karácsonyi képeslapok küldése. Természetesen a karácsonyi képeslap küldés nemcsak kedves figyelmesség a cégek részéről, hanem marketing eszköz, egyrészt arra, hogy felhívják a figyelmet magukra, másrészt arra, hogy az ünnepek közeledtével vásárlásra ösztönözzenek minket.

Vissza a Termékekhez


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Minden jog fenntartva.